22 Eylül 2010 Çarşamba

FACEBOOKTA SALDIRILARDAN KORUNMA YOLLARI

Sayfalarınızı, Gruplarınızı ve profilinizi çalmak isteyen faşistlerin Yöntemleri ve Korunma yollarını size kısaca ama "detaylı" bir sekilde yazacagız..
Umuyoruzki bu durumdan "her zaman" muzdarip olan dostlar için bu yazı ve yonergeler bu durumun sonlanmasında yardımcı olacaktır..
Sozu fazla uzatmadan, yontemlere ve Korunma yollarına geçelim...


★ YÖNTEM: (Devrimci Isimler Kullanarak yaklaşma:) Bu yöntemle, devrimci isimler ve profillerle size yanaşarak, bir sure sonra sizlerden ceşitli bahanelerle sayfa veya grubunuzda "yöneticilik" istemektedirler. Zaten devrimci hareketi taniyan bir birey, az cok bunlarin devrimci olmadigini anlarlar..
★ KORUNMA YOLU: Bu yontemin boşa duşmesi icin: kesinlikle "hemen insanlara guvenmeyin" Fakat bu, sizleri kuşkuculuktan paranoyalara itmemeli.. Dikkatli olmaniz ve iyi izlemeniz kafidir..


★ YÖNTEM: (Cift Profil olayi:) Bu yöntemde, sizi daha onceden izleyip, ilişkilerinizi ogrendikten sonra, cok iyi tanidiginiz bir arkadaşinizin profiline burunerek, "hesabimi kapattilar onceden admin oldugum tum gruplarda yoneticilik verirmisin" der ve oltayi atarlar..
★ KORUNMA YOLU: Bu yonteme duşmemek icin : Arkadaşinizi "soru sorup sinav yapmadan" gecmiste ikiniz arasindaki ozel bir olayi sormadan kesinlikle yoneticilik vermeyiniz..


★ YÖNTEM: ( "Become Admin" Olayi:) Bu yontem, faşist eziklerin facebook'ta grup çalmalarda en cok kullandiklari yöntemdir. Grubunuzda eger TEK yöneticiyseniz, once size kufur icerikli bir mail atiliyor, eger karşilik verip sizde "agir" bir yazi yazarsaniz, sizi şikayet ediyorlar. Ve profilinizin kapanmasi icin yogun bir şikayet trafigine geciyorlar. Profiliniz kapandiktan sonra, adminsiz kalan grubunuza girip "Become Admin" yani "bu yoneticisiz gruba beni admin yap" secenegine tikliyorlar ve Admin oluyorlar.. Ayrica eger sahte isim sahibiyseniz, yine sizi "fake profil" suclamasiyla ihbar ederek kapattirabiliyorlar.
★ KORUNMA YOLU: Bu yonteme duşmemek icin, grubunuzu kesinlikle TEK ADMIN yapmayin, mumkunse kendinize 4-5 tane profil açarak onlarida admin yapin veya guvendiginiz arkadaşlarinizi yoneticilige getirin.. Boylece grubunuzu almalari imkansizlaşacaktir.★ YÖNTEM: (Facebook Uygulamalari:) Hepimizin profiline ekledigi "facebook uygulamalarini" kullanarak kişisel bilgilerimize ulaşabilmektedirler. Security dergilerinin arastirmalarina gore, Facebooktaki bu uygulamalarla hesaplarin bile ele gecirilebildigi bilinmektedir. ornek : "kim bakmiş" "kim online" gibi uygulamalar.. Ozellikle bugunlerde, facebook uygulamarindan dolayi birçok "hack" olayinin yapildigi yabanci hacking-security sitelerinde "yontemsel" olarak yazmaktadir.★ KORUNMA YOLU: Her uygulamayi hesabiniza eklemeyin, eklediyseniz bile "hesap ayarlarindan" kisitlama getirin..★ YÖNTEM: (Fake-Sahte Facebook sayfasi:) Bu yontem goz yanilgisina ve dikkatsizlige dayanan bir yontemdir. Bizlerin "phising saldirisi" diye tabir ettigimiz, "balik avlama" diye turkceye cevirebilecegimiz bir saldiri turudur.
Bu yontemde,
oncelikle bir sayfa acilmaktadir.. (ww1-facebook.ws gibi..) Acilan bu sayfa, lamerler tarafindan, Facebook ana sayfasinin aynisi birebir kopyalanarak tasarlanir.. (sayfa sonuna dikkat edin "com" ile degil "ws" ile bitiyor)Ikinci aşamada, sizlere mesaj atarak "http://www.facebook.ws/video/video.php?watch=524784 adresindeki videoda faşistler kufur ediyor devrimciysen şikayet et" gibi bir mesaj atarlar. Ve siz sayfaya girdiginizde birde bakarsinizki guya "Facebook ana sayfasindasiniz ve sizden şifre istiyor", fakat ne yazikki, saldirgan faşistin yaptigi sahte sayfasindasiniz ve sifrenizi yazdiginiz an saldirganin eline ulaşacaktir. Ve şifreniz saldirganin elindeyse, yonetici oldugunuz gruplarda saldirganin elindedir..★ KORUNMA YOLU: Kesinlikle www.facebook.com adresi dişinda bir sayfaya "şifrenizi" yazmayiniz. Eger bir link'e tikladiginizda sistemde olmaniza ragmen sistemden cikmiş gibi bir uyari gelir ve facebook ana sayfasina geri donerseniz KESINLIKLE link'i kontrol ediniz..Buyuk ihtimalle fake-sahte bir sayfaya yonlenmişsinizdir. Bu yontemi boşa cikarmanin en iyi yolu dikkatli olarak LINK'leri kontrol etmektir. Durup duruken, giriş yaptiginiz sistemden cikmiş gibi uyari gelir ve yeniden giriş yapmaniz istenirse, giriş yapmayiniz.. onun yerine "el ile" yeniden "www.facebook.com" yazarak oraya giriş yapiniz.. Dikkatli olursaniz bu yontemle kimse hesabinizi calamazlar..- Ayrica: Eger olurki dalginliga gelip, boyle bir sayfaya şifrenizi girdiyseniz, farkeder farketmez, mail'inize girip once mail şifrenizi degiştirin, daha sonra facebook'a giip "şifremi unuttum" yazisina tiklayiniz..nekadar hizli yaparsaniz okadar cabuk hesabi kurtarirsiniz..Bu turden vakkalarda hizli davrandiginiz an yuzde 70 başariya ulaşirsiniz..
Son olarak, eger size boyle bir link gonderilirse, "
şikayet ederek" "phising saldirisi" oldugunu iletmeyi unutmayiniz. Ayrica, bize ait gruplarada girerek, saldiriyi yapan faşistin ismini verip teşir ediniz..
★ YÖNTEM: (Trojan - Virus:) Truva Ati diye tabir edilen bu yontemle, sizlere bir web linki gonderilmekte, o linke tikladiginizda, bilgisayariniza bir dosya indirilmesini istemektedir sistem.. Dosyayi indirdiginiz ve calistirdiginiz an, bilgisayarinizin faşist lamerlerin denetimine gecmektedir.. Sifreleriniz, fotograflariniz, ozel herseyiniz, faşist lamerlerin eline gecebilmektedir.★ KORUNMA YOLU: Bu saldiriya duşmemek icin: Katti ve KESIN bir şekilde, guvenmediginiz insanlardan gelecek "al bu benim resmim", "al bak guzel bir muzik", "bu senin resminmi?" turunden tahrik edici bir sekilde sunulan linklere girmeyiniz, MSN gibi iletişim kanallarinda fazla tanimadiginiz insanlar tarafindan "size gonderilen" dosyalari HER NE OLURSA OLSUN almayiniz.. Ayrica iyi bir "anti-virus" programi indirerek, devamli guncelleyiniz, virus database'iniz her zaman guncel kalmali..★ YÖNTEM: (Kendi Aciktiklari Grup ve Sayfalar:) Bu yontemde, faşistlerin kendileri bir grup veya sayfa acmaktadirlar. Genelde devrimci gozuken sayfalardir bunlar.. Ve grubu "sahte profillerindeki" devrimcileri cagirarak buyuttukten sonra, grubu referans gostererek, başka gruplarda adminlik almaktadirlar.. Ve zamani geldiginde, hem kendi actiklari gruplari, hemde actiklari gruplari referans gosterip, guven vererek başa gectikleri başkalarinin gruplarini calmaktadirlar. Fasist propagadanda icin kullanmaktadirlar..★ KORUNMA YOLU: Her gruba ozelliklede kesinlikle guvenmediginiz insanlarin gruplarina uye olmayin, gruplarinizi devamli kontrol edin, her devrimciyim, solcuyum, yurtseverim diyene guvenerek ne gruplarina girin, ne de yoneticilik verin..

FACEBOOKTA HACK OLURMU?Facebook'ta hack olur elbette ama, facebook'un binlerce server'dan olusan milyon dolarlik security cihazlarinin ve yazilimlarinin korudugu bir sistemi vardir. Bir adam facebook'ta bir grubu veya sayfayi, sisteme girerek kirabiliyorsa, koskoca facebook'uda kirabilir.. Ama bu bugune kadar olmuş bir olay degildir. Zaten eger hack olmuş olsaydi, her grubu, sayfayi veya profili kirabilirlerdi.. Bizlerin hic bir grubu calinmadi bugune kadar.. Eger dikkatsiz ve yukaridakileri yapmaz isek, bizimde gruplarimizin calinacagi aciktir. Yani bu olaydaki bir "hack" degil, bir "çalinma, hirsizlik" olayidir" Eger boyle olmasaydi, sadece bir kac grubu degil, butun gruplari kirarlardi.. Yukarida verdigimiz 7 yontem dikkate alinirsa, hic bir grubun ve profilin calinmayacagi aciktir..
Sonuç..
Yontemler ve korunma yolları ve açıklamalarımız şimdilik bu kadardir.
Bu yazi nekadar yayilirsa, bu olaylarda dahada azalma olacagi kanaatindeyiz. Bu faşist eziklerin, aptalca yontemleri, reel hayattaki "sahtekarliklarinin" buraya yansimasindan başka birşey degildir.. Reel'dede halki kandirarak, hileyle "koltuk" alirlar, buradada insanlari kandirarak gruplari aliyorlar.. Sahtekarlik, beslendikleri ideolojilerinde, sekillendikleri kulturlerinde vardir.
Bu adamlarin sizleri korkutmalarina izin vermeyin, zira bunlarin hack bilgileri "
hic yoktur!"
Biz devrimciler, her alanda oldugumuz gibi bu alandada bunlari eziyoruz, ezecegiz.. Yukaridaki yontemleri incelediginizde, bu faşistlerin, ne derece "cocukca" islerle ugrasip ego tatmin eden, zavalli insanlar olduklarini anliyacaksiniz.. Bu tur bos isler yapanlar, devrimcilerin sayfa ve gruplarini çalarak
devlete yarandiklarini dusunen ve facebook gibi sosyal platformlarda, "sosyallestigini sanan" zavalli ezik insanlardir.. .Sizlerden ricamiz, yaziyi etrafiniza dagitmaniz, " Halk Düşmanlarıyla Mücadele Platformu" adi altinda olusturdugumuz bu platformun bir parcasi olarak bizlerle beraber mucadele etmenizdir.
çunku bizi bu mucadelede buyutecek olan, birligimiz ve kolektif çalismamiz olacaktir!
Unutmayinki mucadele "her alanda"dir..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder